Educatieve Afrikaanse cultuur workshops
Het grootste deel van haar leven verbleef Eunice in haar geboorteland: Kenia. Daar kreeg ze de typisch Afrikaanse levenswijze van kindsaf mee. Het zijn nu precies die ‘vibes’ die ze jullie als volbloed Afrikaanse op een authentieke, positieve manier wil meegeven. Ze maakt daarbij graag gebruik van haar persoonlijke ervaringen in Afrika, een continent dat ze tot op de dag van vandaag in haar hart draagt en dat ze door middel van haar organisatie op een positieve wijze wil in beeld brengen.
Hadithi, Hadithi...Afrikaanse storytelling
“Wanneer in Afrika een oude man sterft,gaat een bibliotheek in vlammen op”.
Dit oud Afrikaans spreekwoord illustreert het belang van het gesproken woord in de Afrikaanse samenleving en de mondelinge overlevering van kennis, kunst en traditie van generatie op generatie.
Vertellen is Eunice met de paplepel ingegeven, als kind luisterde ze dagelijks naar de verhalen van de ouderen rond het kampvuur.
Ze dist met smaak de oude mythes op , deze zijn dragers zijn van traditie en cultuur, ze geven wijsheid, moraal en geloof door, Eunice weet dit in haar eigen typische vertelstijl te combineren met haar wedervaren in onze koude Westerse maatschappij.
Afrikaans klasje
Benieuwd hoe het een Afrikaans klasje aan toe gaat ?
Dan is deze workshops de juiste keuze.
Regelmatig trekt Eunice naar Afrika om er les te geven in de plaatselijke dorpschooltjes .
Als ervaringsdeskundige kan ze als geen ander haar belevenissen overbrengen in de Vlaamse klasjes, een uniek uitwisselingsproject.
Kennismaking met de Swahili taal
“Hakuna matata”, geen zorgen in het Swahili, is een interactieve taalworkshop met een hoog educatief en -entertainmentgehalte.
Samen met Eunice Wambui, intercultureel consulent en beëdigd vertaler-tolk Nederlands – Swahili, maken we een culturele ontdekkingsreis door Oost-Afrika en maken op een ludieke manier kennis met de Swahili taal.
Het verhaal van duizend en één smaak
Een mand vol Afrikaanse voedingswaren en specerijen, aangevuld met typisch Afrikaanse keukenattributen vormen de basis voor een virtuele culinaire reis door Afrika.
Met kennis van zaken verteld Eunice over de voorwerpen en ingrediënten, ook de gebruikelijke rituelen en tradities die met de Afrikaanse keuken gepaard gaan komen hierbij ruim aan bod.
Schoonheid in Afrika " beauty in th eye of an African"
Er zijn door alle eeuwen heen allerlei opvattingen geweest over wat mooi is en wat niet. In de loop van de geschiedenis van de mensheid zijn er al veel schoonheidsidealen geweest die ons misschien gek, lelijk of zelfs gevaarlijk voorkomen. In Afrika zijn de opvattingen over schoonheid anders dan deze die we in het westen kennen.
Zo wordt in het westen schoonheid veelal bepaald door marketingstrategie, rolmodellen en media. In Afrika wordt dit nog in veel gevallen bepaald door cultureel etnische en godsdienstige rituelen.
Onder de deskundige leiding van Eunice Wambui, komen we heel wat te weten over het Afrikaanse schoonheid en Afrikaanse cultuur in het algemeen.
Afrikaanse maskers-dieren van de Savanne in klei
Afrikaanse maskers zijn de meest bekende vorm van Afrikaanse kunst. Elk Afrikaans masker is uniek en hebben een grote ceremoniele waarde in de Afrikaanse cultuur, waarbij waarbij spiritualiteit, religie, muziek en dans sterk geintegreerd zijn in het dagelikse leven.
Vooraleer aan de slag te gaan en een eigen masker te maken in klei, worden de leerlingen geïnspireerd door verhalen en uitleg over de rol die de maskers in de Afrikaanse samenleven spelen.