OVERZICHT AANBOD WORKSHOPSCATEGORIEN

VERTALEN – TOLKEN SWAHILI

AFRIKAANSE PROJECTEN

Afrikaanse optredens

Video schoolworkshops – mondiale dag…

Video African dance fun

Portrait of ” Eunice ” Tiperu Julie Wambui

VERTALEN – TOLKEN SWAHILI

1-DSC08420

 

Eunice heeft sinds haar beëdiging in 2004 een jarenlange ervaring en expertise opgebouwd in het tolken van het Swahili  ( Kiswahili ) naar het Nederlands en omgekeerd.

 


Naast het Swahili beheerst zij ook het Kikuyu ( Gikuyu ), de grootste etnische taal in Kenya.


 

De halve wereldbevolking kent een handvol woordjes Swahili, vaak zonder zich van die verdienste bewust te zijn. Dankzij de Disney klassier The Lion King kwelen miljoenen mee met de soundtrack "Hakuna matata", Swahili voor geen zorgen, en leven hartstochtelijk mee met de avonturen van Simba, dat leeuw betekent. Ook safari, daktari, polepole en pilipili zullen velen bekend in de oren klinken

Swahili of Kiswahili komen uit het Arabische woord  sawahil en  betekenend „kust“.  De Swahili cultuur ontwikkelde zich dan ook aan de kusten van Oost-Afrika.

Swahili is de nationale taal van Tanzania en Kenia en wordt ook gesproken in Oeganda, Rwanda, Burundi en het oosten van Congo. In mindere mate Somalie, de eilanden van de Comoren en Mozambique

Swahili behoort tot de Bantu talen, die al sinds het eerste millennium na Christus aan de kust van de Indische Oceaan worden gesproken. Doorheen haar geschiedenis heeft de taal invloeden ondergaan van het Arabisch, Portugees, Duits en Engels; het resultaat is een bont brouwsel: kitabu komt van het Arabische kitab voor 'boek; mvinyo komt van het Portugese vino voor 'wijn' en Shule is overgenomen uit het Duits.

 


 

1-DSC07592      Wil je meer te weten komen over de taal kan dit via onze workshop  “ Hakuna Matata "

 


 

Hakuna matata” is een interactieve taalworkshop met een hoog educatief en -entertainmentgehalte.

Samen met Eunice Wambui, intercultureel consulent en beëdigd vertaler-tolk Nederlands – Swahili, maken we een culturele ontdekkingsreis door Oost-Afrika en maken op een ludieke manier kennis met de Swahili taal.

Deze workshop is een aanrader om op een niet alledaagse manier kennis te maken met een stukje Afrika zoals alleen Afrikanen het kennen en ervaren.